عادة قبل ما بنبدأ أي بيزنس أول حاجة بنعملها هي دراسة السوق، وأول خطوة في دراسة السوق بتاعنا هي تحديد حجمه، يعني بالبلدي كده بحدد حجم الناس اللي بيشتروا المنتج أو الخدمة بتاعتي في السوق ده، فلو مثلا عايز تنزل منتج في السوق وليكن أحد المشروبات الغازية، فأنت بتحدد حجم الناس اللي هيشتروا المنتج بتاعك.
على سبيل المثال، نفرض إنك هتنزل منتج في السوق وليكن لعبة أطفال، أول حاجة بتبدأ تشوف نسبة الأطفال في مصر قد إيه، وليكن 10 مليون طفل بيمثلوا 10%، وبعدين بتختار المرحلة العمرية اللي اللعبة بتاعتك هتناسبها، وليكن الأطفال من 6 سنين ل 9 سنين وهتكون نسبتهم 40% من اجمالي عدد الأطفال.
بس هنا خلي بالك من حاجة مهمه في المثال ده إحنا عملنا فلترة السوق على مستوين بس لكن انت ممكن تفلتر السوق بتاعك علي مستويات وشرايح أكتر من كده، فأيًا كان عدد المستويات اللي عندك هتحط الرقم الإجمالي وتضرب فيه كل النسب اللي عندك.
مثال: لو هتبيع أحد منتجات العناية بالشعر وحددت الشرايح اللي هتستدفها بالمنتج ده، وليكن الذكور من سن 16 سنة ل 30 سنة، والإناث من 14 سنة ل 40 سنة.
بعد ما حددت الشرايح هتشوف نسبة كل شريحة منهم بتمثل قد إيه، وبناءًا عليه بيكون ده حجم السوق بتاعك.
والطريقة دي علي الرغم من إنها سهلة ومباشرة، لكن أحيانًا بتبقي صعبة في تطبيقها؛ عشان مش كل الشرايح بيتوفر عنها أرقام، وهنا بعض الشركات بتلجأ لجهات بحثية يعملوا درسات على السوق ويحددولهم النسب دي، أو لجهات معينة بيكون عندها قواعد بيانات للعملاء زي البنوك.
طبعًا يفضل إنك تستخدم الطريقتين دول مع بعض، وتقارن نتايجهم وتتأكد إنها قريبة من بعض، ودي هتكون أدق نتيجة توصلها؛ لكن بشكل عام صعب نحدد حجم السوق بالظبط؛ عشان الموضوع ده بيتأثر بمتغيرات كتير ومتوقف علي نوع المنتج بتاعك وطبيعة العملاء اللي هتسهدفهم.
وكمان سلوك العملاء في البداية بيكون صعب التنبؤ بيه، لكن لو هتبدأ مشروعك الناشئ فالخطوات دي هتبقي كافية في البداية إنك تعتمد عليها، وهتكون هي الخطوط العريضة اللي هتعرفك منافسينك، وتخليك تستفيد من نقاط قوتهم، وتتفادي المشاكل اللي بيقعوا فيها.
هل نظرت يومًا إلى تصميم ما بإعجاب وقلت لنفسك
61% من مستخدمي منصة تيك توك tiktok يرون أنها الأفضل والأكثر
بلغ عدد مستخدمين اليوتيوب شهريًا بـ 2.6 بليون مستخدم،
4 من أصل 5 أشخاص تدفعهم منصة لينكد إن LINKEDIN إلى اتخاذ
يٌعد الفيس بوك أكبر منصة للتواصل الاجتماعي فيبلغ عدد
يعد علم التسويق الحصان الرابح فى عالم الأعمال
لما بيتقدم عريس لبنتك أو أختك، أول رد بتقولهوله هنسأل